лечение на катаракта

Лечение на катаракта

Катарактата или наричана още “вътрешно перде” представлява помътнение на лещата на очния орган. Това довежда до замъгляване и в последствие намаление на зрението, заслепяване от светлина и понякога до раздвоено виждане. Зрението не може да бъде подобрено от очила, контактни лещи или лазер. Единствения метод на лечение е оперативно отстраняване на помътнената леща и заместването с изкуствена такава.

С напредване на възрастта често се наблюдава и развитие на катаракта. Възможно е и катарактата да е вродена или причинена от травми, усложнение на други очни и общи заболявания (възпаления, диабет и др.) и понякога предизвикана от прием на неподходящи лекарства.

Съвременната катарактална хирургия е една от най-ефективни и успешни хирургични процедури днес с минимални усложнения и отлични резултати. Операцията се състои в отстраняване на помътнената собствена леща и подмяна с изкуствена интраокуларна леща. Процедурата обичайно се извършва амбулаторно и не е задължитено хоспитализация. Анестезията може да бъде местна посредством капки или инжекция.

В съвременните оперативните процедури се използва високочестотна ултразвукова енергия, посредством която се раздробява лещеното ядро и се отстранява чрез аспирация. Тази процедура се нарича факоемулсификация (фако). Извършва се през миниатюрен отвор 1.8 – 2.2 мм през който се въвежда ултразуковия наконечник и позволява бързо възстановяване и малък риск от усложнения.

В практиката се наблюдава и така наречената лазер асистирана катарактна операция. При нея се използват някои стъпки от катарактната операция – разрез, отвор на предната лещена капсула, фрагментация на ядрото. Лазерите извършват посочените стъпки с много висока прецизност, но не заместват изцяло факоемулсификацията.

След отстраняването на катарактата, хирургът имплантира вътреочна леща в запазения капсулен сак на собствената леща – зад ириса. В редки случаи се налага поставяне на специални лещи в предната камера пред ириса.
Днес има голямо разнообразие от вътреочни лещи, които могат да бъдат поставени в зависимост от нуждите на пациента.

Монофокалните лещи имат един фокус и налагат носене на очила за близка дистанция. При мултифокалните лещи различни зони на лещата фокусират различно и осигуряват добро зрение за различни дистанции и независимост от очила. Акомодативните лещи променят фокуса си за далечна и близка дистанция.

Преди да се пристъпи към операцията, трябва да се извърши обстоен офталмологичен преглед, за да се изключат други причини водещи до намаление на зрението. В някои случаи заедно с катарактата има и други очни заболявания – глаукома, макулена дегенерация, диабетна ретинопатия, които не позволяват постигане на максимално зрение след операцията. В такива случаи операцията също е препоръчителна, за да може да се изследва и лекува съпътсващата патология.

Катарактата е заболяване, при което хирургичното лечение е единственото възможно, но много ефективно с минимални рискове. Операцията в повечето случаи не е спешна. Тя се извършва, когато намаленото зрение влошава качеството на живот на пациента. Трябва да се знае обаче, че не всяко намаление на зрението с напредването на възрастта се дължи на катаракта и в тези случаи е изключително важно своевременното поставяне на диагноза и лечение. Редовните профилактични прегледи са много важни за поддържане на доброто зрение.